Kenapa mesti BOER??
nak tahu??
ni antara sebabnya....
Ciri - Ciri Kambing Boer:
- Subur dan mudah membiak sepanjang tahun
- Mempunyai lebih banyak daging kerana tulangnya lebih nipis berbanding kambing lain
- Daging lebih bermutu, tinggi khasiat, rendah kalori, kolesterol dan kaya dengan protein
- Kambing boer paling bagus dari segi daging berbanding baka jamnapari anglo nubian, alphine dan beratus ratus baka yang lain
- Tahan lasak kepada pelbagai jenis penyakit dan boleh menyesuaikan diri dari sebarang bentuk persekitaran dan cuaca
- Daging kambing boer bukan sahaja lebih enak dan bermutu, malah dicadangkan oleh American Heart of Association untuk mereka yang menghadapi masalah berkaitan jantung. Pada masa ini, pengeluaran kambing di negara ini adalah pada kadar 8% dan masih mempunyai ruang dan potensi yang besar untuk berkembang.
sumber: Portal Rasmi Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani Malaysia - http://www.moa.gov.my/web/guest/boer
dan hasil dari kajian kami sendiri...Kambing jenis BOER ini dagingnya SANGAT LEMBUT...serta TIDAK BERBAU hingga menyebabkan ramai yang sebelum2 ni kata tak makan kambing pun tiba2 dah boleh makan...hehehe..tak percaya?? cuba dulu...dah cuba nnt CONFIRM nak lagi..hehehe... ;)
No comments:
Post a Comment